Door Gery Stevens
16 december 2020
Zwemles, wie kent het niet? Vrijwel elk kind in Nederland gaat naar zwemles. Het geeft je als ouder een veilig gevoel wanneer je weet dat je kind goed zwemt. Toch is zwemles voor veel ouders wel een ding. Naar het zwembad, snel omkleden en hopen dat je kind het goed doet (mag ‘ie al naar het diepere bad?). Na afloop weer afdrogen, aankleden en snel naar huis, want er moet ook nog eten gekookt worden.
Maar hoe pak je dat aan als je kind autisme heeft? Gaat je kind al naar zwemles en heeft hij of zij moeite om mee te doen met de zwemles? Of sta je op het punt om te beginnen en wil je weten hoe jij ervoor zorgt dat je kind op de juiste wijze wordt begeleid tijdens de zwemles?
Na het lezen van dit blog snap je waarom zwemles voor een kind met autisme spannend kan zijn. Ook krijg je een aantal praktische tips. Zo weet je wat je kunt doen om je kind zo goed mogelijk op de zwemles voor te bereiden. Dan kunnen jij en je kind met een goed gevoel weer van het zwembad naar huis.
In de eerste plaats is het goed om te weten dat bijna ieder kind zwemles spannend vindt, zeker in het begin. Er zijn wel een aantal dingen die het voor kinderen met autisme extra uitdagend maken.
Kinderen met autisme hebben moeite om de hoeveelheid aan prikkels te verwerken. En als er iets is wat je veel hebt in een zwembad, dan zijn het prikkels. Denk maar eens aan:
Misschien heb je zelf een aantal voorbeelden. Maar het is duidelijk dat er veel prikkels zijn. Hoe je jouw kind hierop voorbereidt lees je verderop in dit blog.
Tijdens zwemles komen verschillende oefeningen aan bod. Die veranderingen zijn lastig te verwerken voor een kind met autisme. Grote veranderingen, zoals ineens een andere badmeester of -juf, kunnen extra lastig zijn voor je kind.
Een zwemdocent probeert zijn/haar aandacht over alle kinderen in de groep te verdelen. Daardoor is het lastiger om contact te maken en door te dringen tot je kind. Een kind dat zich boos of opstandig gedraagt zal als lastiger worden ervaren. De docent kan niet alle aandacht aan jouw kind met autisme geven en jouw kind soms zelfs buiten de groep plaatsen. Ook maakt een kind met autisme minder contact met andere kinderen in de groep. Het kind kan daardoor eerder buitengesloten worden.
Hoe bereid je je autistische kind voor op zwemles? Een aantal tips:
Wil je jouw ervaringen delen? Of zoek je juist naar andere ervaringen van andere ouders die zwemles volgen met hun kindJe kunt ervaringen delen op een forum voor ouders met een kind met autisme. Op website van de Nederlandse Vereniging van Autisme vind je een overzicht van sites waarop je kunt praten met lotgenoten.
Ook iHUB ontwikkelplein heeft een Ouderportaal waarop ouders tips en ervaringen delen. Neem gerust een kijkje en zie welke onderwerpen er worden besproken. Of stel zelf een vraag in het Ouderportaal.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.