Door Bertie van der Linden
22 maart 2018
De kantine van Altra College Bleichrodt werd dinsdagmiddag 13 maart even omgetoverd in een debatruimte. Tien leerlingen van de school gingen in debat met zes fractieleden uit de Amsterdamse gemeenteraad en dat leverde een levendig gesprek op. De leerlingen namen geen genoegen met vage antwoorden.
Ruim voor aanvang kwamen de leerlingen goed voorbereid aan in de kantine en namen plaats aan één kant van de tafel. Aan de overkant zaten de zes raadsleden. Discussieleider Michael Belderink, die het debat ook had voorbereid met de leerlingen, had de touwtjes losjes in handen. Docenten en andere geïnteresseerden zaten als toeschouwers in rijtjes achter de tafel. In vijf thema’s legden de leerlingen vragen voor aan de raadsleden.
Het eerste thema, de grote werkdruk en het tekort aan personeel in het voortgezet speciaal onderwijs, leverde voor de raadsleden meteen een nieuwtje op: de meesten wisten niet dat het VSO onder de CAO primair onderwijs valt.
Alleen Sofyan Mbarki van de PvdA kende deze kwestie al. Zijn oplossing: De CAO van PO en VO gewoon gelijk trekken en een grotestedenbonus invoeren. De raadsleden beloofden naar de petitie ‘Hou onze leerkrachten ijzersterk’, onderdeel van de campagne VuistvoorVSO, te kijken en te verspreiden.
Het thema veiligheid, vervoer en locatie ging grotendeels over de slechte bereikbaarheid van de school en de onveilige route die de leerlingen moeten lopen. Leerling Marlin: ‘De eerste keer dat ik naar school liep, kwam ik op de snelweg terecht, zo onduidelijk is de route aangegeven.’
De raadsleden hadden de slechte bereikbaarheid onderweg naar het debat zelf aan den lijve ondervonden. De PvdA vond het opvallend dat er voor Altra College Bleichrodt na zes jaar nog steeds geen fatsoenlijke looproute is en vindt dat dit in het bestuurscollege besproken moet worden. Daar waren de anderen het van harte mee eens. Inzet van pendelbussen, een fatsoenlijke stoep en betere bewegwijzering werden genoemd als goede remedie, waarvoor de raadsleden zich hard willen maken.
Het thema wonen hield de leerlingen, allemaal uit bovenbouwklassen en sommigen in het eindexamenjaar, flink bezig. De huren worden hoger en de kamers worden kleiner. Hoe komen ze aan een betaalbare kamer of woning als ze gaan studeren? Hadden de partijen daar concrete plannen voor?
Bijbouwen, daar was iedereen het wel over eens. Over het percentage sociale woningbouw was minder overeenstemming.
En hoe zorg je ervoor dat woningen met een middenhuur niet snel duurder worden?
Leerling Tevin sprak de raadsleden van de rechtse partijen persoonlijk aan als voormalig dakloze jongere. Wat gaan ze concreet doen voor mensen die niks hebben?
Sofyan Mbarki van de PvdA: ‘Kansengelijkheid helpt niet iedereen. Als je niet kunt voetballen, kan Messi de bal wel voor je voeten leggen, maar dan schiet je hem er niet in. Dus niet iedereen kan kansen daadwerkelijk pakken.’
Ook GroenLinks zag de ongelijkheid in de stad toenemen. Volgens het CDA is dakloosheid niet kwestie van rechts of links, dat vindt iedereen verschrikkelijk. Tevin was het daar niet mee eens: ‘Jullie gaan heel erg uit van eigen kracht, maar die last kun je niet dragen als je vijftien bent. Dan speelt links en rechts wel!’
GroenLinks benadrukte dat deze problemen niet uit de lucht komen vallen, maar door het beleid van afgelopen acht jaar zijn gecreëerd. D66 benadrukte dat sociaal ook betekent helpen als het nodig is.
Bij het laatste thema werk en stage zaten de leerlingen ermee dat er te weinig stageplekken zijn én dat je na je studie alleen werk krijgt vermomd als stage, waarbij je nauwelijks iets verdient. Hoe gaan de raadsleden dat aanpakken?
D66 opperde voor het eerste probleem de inzet van stagemakelaars. Die zijn er al voor het MBO en kunnen ook voor het VSO een goede oplossing zijn.
GroenLinks zag een voorbeeldrol voor de gemeente als grote werkgever én als opdrachtgever voor bedrijven: stel de eis dat ze kwetsbare scholieren aannemen.
SP zag hier juist eigen verantwoordelijk, maar nu van de bedrijven, die hierin ook wel eens zonder subsidie mogen investeren.
PvdA wees ook op de verantwoordelijkheid van de scholen, die in vakken opleiden waarin geen werk te vinden is, en heeft een voorstel ingediend voor traineeships voor mbo-ers.
Het CDA herkende als jongste raadslid dat je zonder werkervaring er niet tussen komt en pleitte voor een cultuuromslag.
Bij de rondvraag vroeg onderwijsbestuurder bij Altra en Horizon Mariёtte van Leeuwen de raadsleden wat ze meenamen uit het debat en wat de eerste motie zou zijn die ze gaan indienen?
Dat leverde een mooi rijtje toezeggingen op, waar we ze aan gaan houden:
De leerlingen: Ryan, Tanya, Jeroen, Huub, Yp, Bas, William, Helmond, Tevin en Myron.
De raadsleden: Mascha ten Bruggencate (D66), Anne Marttin (VVD), Simion Blom (GroenLinks), Remine Alberts (SP), Sofyan Mbarki (PvdA), Adrien de Boer (CDA).
De debatleider: Michael Belderink
Altra trekt samen met Horizon, Leo Kanner, Kolom, Yulius en Pelysier op om een vuist te maken voor het speciaal onderwijs. Jullie kunnen je steentje hierin bijdragen door de petitie voor ijzersterke leerkrachten in het SO te tekenen.
De handtekeningen zullen in het voorjaar aan de Tweede Kamercommissie Onderwijs worden aangeboden.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.