Door Patricia Jaspers
28 maart 2019
Wil je pleegouder worden? Als pleegouder heb je niet alleen te maken met de kinderen die je opneemt. De ouders krijg je er gratis bij. Zij willen niets liever dan betrokken worden en blijven bij de opvoeding van hun kinderen.
Hilda is moeder van drie kinderen. Haar kinderen werden 11 jaar geleden gedwongen uit huis geplaatst. Alle drie in hetzelfde pleeggezin. Ze heeft de volgende tips voor pleegouders.
‘Hoewel je kinderen niet meer bij je wonen, maak je je wel elke dag zorgen om je kinderen. Hoe maken ze het? Wat maken ze mee? Wat leren ze? Ik vind het prettig om op de hoogte gehouden te worden door pleegouders. Al gaat het om de kleinste dingen: bijvoorbeeld dat je zoon een 7 voor zijn toets heeft gehaald. Of dat je kleine brokkenpiloot weer is gevallen en een blauwe plek heeft. Kleine dingen, maar voor ouders heel belangrijk.’
‘De kinderen wonen in jullie huis volgens jullie regels, maar het zijn niet jullie kinderen. Probeer te waken voor een loyaliteitsconflict door duidelijk te maken wie hun echte ouders zijn. Onze pleegouders noemen zichzelf oom en tante. En durf ook los te laten. Als de kinderen naar de verjaardag van hun ouders willen, laat dat dan toe. Laat kinderen vaker bellen of geef hen een rugzakje mee als ze langskomen en eventueel willen blijven slapen. En stimuleer dat ook, dat is voor mij belangrijk.’
‘Aantoonbare ervaring met kinderen was voor mij belangrijk. De pleegouders hadden al eerder kinderen opgevangen. Die kinderen komen nog steeds af en toe langs. Dat heeft mij goed gedaan. Hierdoor had ik er vertrouwen in dat ze goed met kinderen konden en kunnen omgaan.’
‘Wij zijn christenen en geloven in God, daarom vond ik het heel belangrijk dat onze kinderen bij een gelovig gezin terecht zouden komen. Het liefst mensen met hetzelfde geloof. Je wilt toch dat je kinderen de waarden van je geloof meekrijgen.’
Maar het allerbelangrijkste is volgens Hilda de band die je opbouwt met pleegouders. Het moet klikken. Als dat niet het geval is, hebben de kinderen daar last van. Zij zitten dan tussen twee ruziënde gezinnen in en zijn daar de dupe van.
Nieuwsgierig naar tips van ouders voor pleegouders? Of wil je meer ervaringsverhalen lezen van ouders met een kind in pleegzorg? Download dan het e-book.
Gratis e-book
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.
14 november 2020 om 11:21
Goedendag,
Ik ben Angelique de Jonge Ulrich,
Ik ben moeder van 5 prachtige dochters. Mijn Jongste 2 meisjes zijn 9 en 11 jaar. Mijn oudste 3 meiden zijn al 28,25 en 23 jaar.
Door een bacteriele meningitis en de gevolgen daarvan die zich uiten in restverschijnselen van mijzelf. Daarbij de Hechtings problematiek, trauma en een zeer licht verstandelijke beperking van mijn dochter van 11 heb ik besloten om mijn jongste 2 kinderen vrijwillig uit huis te plaatsen. Dit is nu inmiddels 5 jaar geleden gebeurt. De meisjes zijn nu inmiddels 9 en 11 jaar oud.
De relatie met de pleegouders is momenteel moeizaam. Wat zich uit in weinig communicatie.
Wat er precies aan de hand is wordt niet over gecommuniceert. Alleen dat ze het moeilijk hebben met de dochter van 11 jaar...
Ik voel mij als ouder aan de zijlijn staan. Er is momenteel veel onrust en verdriet voor mij hierin. Ik begrijp de dis harmonie hierin niet.
Er speelt veel wat ik zo niet in deze mail kan zeggen.
Graag zou ik mijn verhaal eens kwijt willen en hulp willen voor mijn zorgen hierin. De relatie met de pleegzorg werker acht ik niet voldoende om mijn verhaal in kwijt te kunnen wat ik wel geprobeert heb. Heb het gevoel dat daarin weinig tot niets bereik omdat alle hulp en zorg behoefte naar de pleegouders gaan.
Ik hoop dat u mij verder kan helpen met mijn hulpvraag hierin.
met vriendelijke groet,
Angelique de jonge Ulrich