Door Ingrid Schaap
1 april 2017
De Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) maakt zich zorgen over de ontwikkeling en beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp, de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Er wordt nog niet genoeg geluisterd naar ouders, jongeren en professionals. En er wordt teveel nadruk gelegd op de kosten, zoals inkoop en budget. Dat staat in het onderzoeksrapport van de TAJ dat afgelopen week verscheen.
Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 werden bezuinigingen in drie jaar doorgevoerd. Deze bezuinigingen zorgen ervoor dat er weinig geld over is voor vernieuwing. De NOS berichtte deze week dat volgens de TAJ de nadruk nu te veel ligt op de financiën en niet op de manier waarop kinderen het best geholpen kunnen worden. Daardoor hebben veel gezinnen nog steeds te maken met meerdere instanties die langs elkaar heen werken.
Hans du Prie, bestuurder iHUB, zei hierover al eerder in een blog: ‘nu de verantwoordelijkheid meer bij gemeenten ligt in plaats van landelijke overheid, lijkt het wel alsof het hele onderwerp van de landelijke politieke agenda verdwijnt. Gemeenten komen tekort, voeren bezuinigingen door en worden zelfs door de rechter op de vingers getikt, maar ook nu hoor ik geen debat waarin gemeenten vragen aan de landelijke overheid om hen wat meer te faciliteren. De jeugdzorg wil niet klagen, dat past ons niet. Maar ik vraag me hardop af of we wel de juiste problematiek goed op tafel leggen of dat we juist die problemen marginaliseren?’
Om ervoor te zorgen dat jongeren, professionals en ouders gehoord worden, zijn we de denktank gestart. Wij willen zoveel mogelijk ouders, jongeren, docenten en hulpverleners bij elkaar brengen die meedenken over belangrijke onderwerpen die spelen binnen de jeugdhulp en het speciaal onderwijs. Of je nu al veel ervaring hebt met speciaal onderwijs en jeugdhulp of juist niet. Elke mening en elk idee telt. Dus ook die van jou.
Het begint namelijk bij jou. Hoe mooi is het als jouw mening een bijdrage levert en daadwerkelijk een verschil maakt. Hoe meer stemmen wij bundelen, hoe krachtiger onze boodschap aan de Nederlandse politiek. Laat jouw stem meetellen en haak aan via de iHUB denktank. En vraag aan andere ouders, jongeren, je buurvrouw of je collega’s zich ook aan te melden. Want jij staat niet alleen. Help mee en zorg dat de politiek straks niet meer om jouw verhaal heen kan.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.