Door Lotte Westra
29 maart 2017
`Laat mij niet zoals ik ben´, zo luidde de ondertitel van het symposium van De Nieuwe Kans en de Erasmus Universiteit dat op 28 maart 2017 plaatsvond. Centraal stond de vraag hoe we vermaatschappelijking kunnen creëren. Anders gezegd: hoe laten we jongeren in een vroeg stadium van hun hulptraject kennis maken met wat voor hen nog een onbekende wereld is? Jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt, met schulden, met psychische problemen en soms ook een strafblad.
Bij de stap naar de maatschappij die voor hen zo belangrijk is, krijgen zij te maken met veel uitdagingen. Als we deze jongeren een kans geven om een nieuw netwerk op te bouwen en kennis te maken met verschillende vakgebieden, helpt dit hen om straks structureel een bijdrage kunnen gaan leveren aan de maatschappij.
De Nieuwe Kans helpt jongeren vanaf 18 jaar die actief willen werken aan verbetering van hun situatie. Die motivatie lieten zij ook zien op dit symposium, waar een aantal van hen hun verhaal deden. Deze verhalen geven inzicht in wat er speelt voor deze jongeren en geven richting aan hoe ze geholpen kunnen worden. Schulden en geldproblemen? Geen dak boven het hoofd? ´Als ik geen eten heb vandaag is mijn hoofd daarmee vol en ben ik niet bezig met mijn toekomst´, zo vertelde een van de jongeren.
Door op een gelijkwaardige manier met de jongeren te communiceren, kunnen coaches en hulpverleners van De Nieuwe Kans de jongeren optimaal begeleiden.
Daarnaast sprak één van de mannen die alumnus is bij De Nieuwe Kans over het succes van de samenwerking met de Erasmus Universiteit op het gebied van sport. Samen met de studententeams wordt gevoetbald, waardoor jongeren niet alleen hun hoofd leeg kunnen maken en onderling vriendschap opbouwen, maar ook contact wordt gelegd met studenten en zo een ander netwerk wordt gecreëerd.
Dit wordt zowel door de studenten als door de jongeren van De Nieuwe Kans als waardevol én leuk ervaren. Het is een eerste stap in het onderdeel zijn van en bijdragen aan de maatschappij.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.