Omdat we het belangrijk vinden dat er een goede verdeling is tussen ouders en jongeren en professionals. Vaak zien we dat tijdens bijeenkomsten of evenementen een grote groep professionals en beleidsmakers soms maar twee of drie ouders of jongeren meepraten. Wij willen dit anders aanpakken.
Jij meld je aan op de pagina aanmelden voor ouders en jongeren. We maken alleen onderscheid tussen ouders en jongeren en professionals. Dit kunnen professionals zijn uit allerlei werkvelden: gemeenten, beleid, politie. Al het overige.
Ik ben zowel een ouder met ervaring in de jeugdzorg of speciaal onderwijs en ik werk ook in één van de twee branches. Waar meld ik me aan?
Jij mag kiezen J Maar als we je dan toch een tip mogen geven: kies voor het aanmelden als ouder. We vinden het belangrijk dat ouders en jongeren ook zichtbaar mogen zijn op de dag.
iHUB ontwikkelplein, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid organiseren samen de allereerste Shared Decision Day omdat wij zien dat op andere evenementen rondom jeugdzorg en onderwijs weinig tot niets wordt gedaan met de opbrengsten.
Ook zien we dat door de jaren heen steeds eerst ideeën worden bedacht door overheid, soms met hulp van organisaties, en dat er daarna problemen ontstaan in de uitvoering. Dat komt volgens ons omdat de verschillende partijen elkaar niet kennen, niet weten wat er speelt en wat nu het belangrijkste gevonden wordt.
Daarnaast worden er veel evenementen rondom jeugdzorg en onderwijs georganiseerd. Het is leuk om elkaar daar te ontmoeten, maar wij geloven dat we samen ook tot concrete plannen kunnen komen.
Daar gaan we op de Shared Decision Day mee aan de slag. En het iHUB ontwikkelplein ondersteunt en volgt de uitwerking van de plannen na het evenement. De allereerste Shared Decision Day is dus nog maar het begin.
Shared Decision is een mooie Engelse term die staat voor samen beslissen. Binnen jeugdzorg en onderwijs zien wij steeds meer de beweging ontstaan dat je pas tot echte verandering en doorbraken kunt komen, als je niet alleen samenwerkt met alle betrokken partijen, maar ook samen beslist.
En dat begint met ouders en jongeren, zij zijn het uitgangspunt. Shared is dus niet alleen luisteren naar de behoeften van ouders en jongeren, maar hen ook zien als deel van de oplossing.
En shared is niet alleen met ouders en jongeren, maar ook samen met hulpverleners, docenten, jeugdbeschermers, beleidsmedewerkers en gemeenten.
We vragen allereerst toewijding van alle deelnemers. Daarnaast werken we op een ludieke manier met elkaar, waarbij er gedroomd mag worden, maar waar we ook concreet eindigen. Die aanpak noemen we de Art of Hosting.
Een heel belangrijk onderdeel is dat we aan het einde van de dag samen met deelnemers bekijken wat we de belangrijkste thema’s en plannen vinden om mee door te gaan. Dat betekent dat er na de Shared Decision Day verder gewerkt wordt aan concrete uitvoering van de plannen.
iHUB ontwikkelplein ondersteunt die uitvoering en volgt ze op de voet.
Je werkt in teams aan een thema. Deze thema’s hebben ouders, jongeren, beleidsmedewerkers, hulpverleners en leerkrachten vooraf zelf ingebracht. Voorafgaand aan de dag weet je niet met welk thema je aan de slag gaat.
Dat maakt het spannend. In de ochtend ga je wild dromen en het thema uitdiepen, in de middag maak je er een concreet plan van.
Ieder team heeft een tafelvoorzitter. Dit zijn ouders, jongeren en professionals die getraind zijn in de Art of Hosting. Zij begeleiden het proces en zorgen ervoor dat iedereen in het team gehoord wordt.
iHUB ontwikkelplein is een platform van en voor ouders met een kind met gedragsproblemen. Wij geven ouders een stem, online, tijdens evenementen, in pilots waar we op zoek gaan naar nieuwe vormen van jeugdzorg en onderwijs en in de regionale en landelijke politiek.
iHUB ontwikkelplein is het innovatieplatform van iHUB. Binnen iHUB werken vier organisaties samen aan jeugdzorg en onderwijs. Dit zijn Altra, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, De Nieuwe Kans en De Opvoedpoli.
Wij geloven in het feit dat je een thema of onderwerp het beste kunt aanpakken vanuit heel verschillende invalshoeken. Daarom is het een uitgangspunt om naast alle betrokken partijen, juist ook partijen uit te nodigen die niets met jeugdzorg of onderwijs te maken hebben. Denk daarbij aan filosofen, ondernemers, je buurvrouw of de slager op de hoek.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.