Er zijn tijden dat je als ouder zijnde met je handen in het haar zit. Je hebt al zoveel geprobeerd en toch loopt het niet lekker binnen je gezin. Wellicht heeft je kind gedragsproblemen, of misschien zijn er meerdere gezinsleden die niet goed in hun vel zitten. Hoe moet je als opvoeder hier een weg in vinden? Gelukkig sta je er niet alleen voor en zijn er meerdere mogelijkheden tot het krijgen van hulp. In Nederland kan je namelijk jeugdhulp aanvragen, met als doel dat je gezin weer in een rustiger vaarwater terecht komt.
Als het niet lekker loopt binnen een gezin, opgroeien of opvoeden niet vanzelf gaat, of er andere problemen spelen, kunnen kinderen en ouders gebruik maken van jeugd- en opvoedhulp. Voor jeugdhulp zijn een aantal organisaties in het leven geroepen zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kun je denken aan wijkteams, zorgloketten en andere hulpverlenende instanties. Hulpverleners bieden jeugdhulp altijd in overleg met de ouders of opvoeders, school en/of de kinderopvang, waardoor je als ouder betrokken wordt bij het hele proces.
Alle soorten hulp hebben het uitgangspunt om kinderen (of jongeren) en hun ouders weer in hun kracht te zetten, zodat het gezin in rustiger vaarwater terecht komt.
Er zijn verschillende redenen waarom jeugdhulp noodzakelijk kan zijn. Meestal begint het bij problemen op school, de kinderopvang of thuis. Vaak komt het voor dat er op meerdere plekken en levensgebieden problemen spelen. De meeste ouders van kinderen die jeugdhulp nodig hebben, lopen tegen het probleem aan dat ze in hun eentje de opvoeding niet meer kunnen bolwerken.
De mate van problemen scheelt natuurlijk per gezin, maar onderstaande problemen zijn een goed uitgangspunt waarbij het verstandig is om jeugdhulp in te schakelen:
Loop je als ouder dus tegen opvoedproblemen aan? Vertoont je kind lastig gedrag? In al deze gevallen mag je jeugdhulp aanvragen.
Nu het helder is of je gezin recht heeft op jeugdhulp, leeft wellicht de vraag hoe je deze aanvraagt. Waar kun je precies terecht?
Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is. De gemeente zorgt ervoor dat de kinderen de gekozen hulp ook daadwerkelijk krijgen. Hierbij kun je denken aan de volgende mogelijkheden:
Wanneer je jeugdhulp wil aanvragen, kun je ook naar je huisarts. Die weet goed de weg binnen het doolhof van hulpverleners en kan je helpen bij de aanvraag.
Veel ouders vinden het verwarrend om de termen jeugdhulp en jeugdzorg door elkaar te horen. Er is een reden waarom deze verwarring is ontstaan. Voorheen werd jeugdhulp namelijk geregeld door de overheid, maar sinds een aantal jaar is deze zorg naar de gemeenten gegaan. Met het overgaan naar de gemeenten wordt het begrip jeugdzorg gebruikt als verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Bij jeugdhulp gaat het dus om alle vormen van hulp en ondersteuning zoals opvoedvragen, opvoedhulp en de jeugd-ggz. Deze vormen van hulp kunnen variëren van licht ambulant (vanuit een wijkteam), tot en met intensieve, zeer gespecialiseerde zorg.
Het kan misschien wat onwennig voelen om hulp in te schakelen. Weet echter dat je niet alleen bent en dat de verschillende instanties er zijn om jou en je kind(eren) goed op weg te helpen.
disclaimer | privacyverklaring | cookies | copyright © 2019 iHUB Alle rechten voorbehouden.